Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ Π/Υ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4172/2013), η οικονομική επιτροπή του Δήμου Φυλής έπρεπε μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2017 να ενσωματώσει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2018 στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α να γνωμοδοτήσει αν το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο.

Στη συνέχεια, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Φυλής έπρεπε να υποβάλλει το σχέδιο του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2017. Το σχέδιο προυπολογισμού πρέπει υποχρεωτικά να  συνοδεύεται από τη γνώμη του Παρατηρητηρίου, τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από αιτιολογική έκθεση, στην οποία να παρουσιάζονται οι τυχόν προσαρμογές στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Το δημοτικό συμβούλιο, έπρεπε μέχρι 15 Νοεμβρίου 2017 να ψηφίσει τον προϋπολογισμό έτους 2018 αλλά και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ν.4111/2013), καθώς και να υποβάλλει τη σχετική απόφαση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για έλεγχο στην αρμόδια Αρχή για την εποπτεία του Δήμου, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017.

Το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης συνοψίζει υποχρεωτικά τα στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου, αποτυπώνει το οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και τις απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου Φυλής.

Σε περίπτωση μη αποστολής του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, είναι δυνατόν να επιβάλλεται παρακράτηση και μη απόδοση μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), για όσο χρόνο καθυστερεί η αποστολή του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης. Υπενθυμίζω ότι σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει, ότι η διαβόητη ρύθμιση του χρέους των 468 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Φυλής σε 2.128 χρόνια έγινε με μηνιαία παρακράτηση 5% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνει ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχιση της αποπληρωμής του χρέους από το Δήμο Φυλής.

Για να καταρτιστεί όμως Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, πρέπει να καταρτιστεί πίνακας στοχοθεσίας, στον οποίο να αποτυπώνονται σε συνοπτική μορφή τα στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου, τα οποία συνιστούν τις εκτιμήσεις του ως προς τα έσοδα και τα έξοδα για το έτος 2018. Για την κατάρτιση δηλαδή του πίνακα στοχοθεσίας πρέπει να ληφθεί υπόψη η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Φυλής για το προηγούμενο οικονομικό έτος (δηλαδή το έτος 2017) και να γίνει  εκτίμηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου αναφορικά με το χρόνο είσπραξης των απαιτήσεων αλλά  και πληρωμής των υποχρεώσεων του Δήμου Φυλής.

Όσο και αν έψαξα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών (http://web3.eetaa.gr/modota/modota.htm), καθώς και στην εφαρμογή «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (https://diavgeia.gov.gr), δεν βρήκα πουθενά τίποτα από τα παραπάνω που να αφορούν τον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής έτους 2018.

Μπορώ να καταλάβω το γιατί και τους λόγους από πλευράς της διοίκησης του Δήμου. Όταν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2017 η διοίκηση έχει κάνει αναρίθμητες προσαρμογές των προϋπολογισμών των νομικών της προσώπων, προφανώς ύστερα από συστάσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α και του Υπουργείου Εσωτερικών γιατί οι αριθμοί πολύ απλά…. δεν βγαίνουν, σε συνδυασμό με τη μη κατάρτιση ισολογισμών από το 2011 έως και  σήμερα, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντάξει ένα αξιόπιστο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης και πίνακα στοχοθεσίας για το έτος 2018. Οπότε είναι και εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διοίκηση να συντάξει αξιόπιστο προϋπολογισμό.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως, είναι η απόλυτη σιωπή της αντιπολίτευσης για όλα τα παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, περιμένω να δω τον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής για το έτος 2018, ο οποίος πρέπει να είναι αισθητά κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα αποφυγής της χρεοκοπίας της Πόλης τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως περιμένω να δω και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης και τον πίνακα στοχοθεσίας για το έτος 2018, όπου θα αποτυπώνεται το οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου Φυλής για το 2018.

Έχω γράψει και εκφέρει δημόσια την εκτίμησή μου ότι δημοσιονομικά ο Δήμος έχει τιναχθεί στον αέρα. Και όσο δεν μιλά κανείς αρμόδιος για το θέμα, τόσο η εκτίμησή μου αυτή τείνει να γίνει βεβαιότητα….